RSS Новости:

Васкршња посланица Епископа браничевског, 2022.
Предавање протођакона проф. др Златка Матића „Хришћанство - Црква на Путу ка Царству“
Божићна посланица Епископа браничевског, 2021
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XV (2021)
Друга књига едиције „Саборност — антологијски избор 1995–2020“
У оквиру библиотеке „Приручници“ нова студија епископа Игнатија
Зборник епископа Игнатија „Љубав је темељ спасења“.
Уснуо је у Господу Милета Радојевић
Нова књига аутора Златка Матића „Они од Пута: Предлог сапутничке (син-одалне) еклисиологије“

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

7.10.2018. | Богословље » Теологија

Протођакон доц. др Златко Матић одржао предавања на Московском државном универзитету „Ломоносов“ и на Белгородском универзитету

У среду, 3. октобра 2018. године, на Социолошком факултету Московског државног универзитета Ломоносов, секретар Одбора за просвету и културу, доцент Православног богословског факултета Београдског универзитета, протођакон др Златко Матић, заједно са вишим научним сарадником Института друштвених наука у Београду, др Мирком Благојевићем, одржао је запажено предавање професорима и докторантима на тему „Виталност религије и СПЦ између носталгије и антиципације (Витальность религии и Сербская Православная Церковь между ностальгией и ожиданием)“.

Предавање је одржано у оквиру заседања Научно-истраживачког семинара, који носи име Јулије Јурјевне Синелине (1972–2013), великог руског социолога религије, која је посебно успешно анализирала савремене религијске процесе, секуларизацију и однос религије и друштва у Русији. Модератор је био др Сергеј В. Трофимов, доцент катедре савремене социологије поменутог универзитета.

Након што је др Благојевић представио социолошку анализу виталности религија у нашем друштву, у свом делу предавања, доц. З. Матић је указао на потребу да се изврши храбра реинтерпретација богословског концепта предања у веку пост-традиционализма, што је могуће једино у процесу смелог заједничког хода Цркве и света стазом радикалног еклисијалног јеванђелског етоса љубави, који се заснива на специфичном приступу предању у контексту memoria futuri.

Наредна два дана, поменуте колеге из Србије предавали су на Белгородском државном научно-истраживачком универзитету (НИУ БелГУ), у оквиру VIII Међународне научне конференције „Социологија религије у постмодерном друштву: православни акценат“.

З. Матић и М. Благојевић одржали су пленарно предавање, на тему „Православље у Србији: стање, ограничења и перспективе“, а сутрадан, 5. октобра 2018, и предавање професорима и докторантима у оквиру секције „Православље у социолошкој и теолошкој перспективи“, на тему „Православна Црква пред духовним изазовима савременог света“.