RSS Новости:

Беседа митрополита силивријског г. Максима
Три деценије архијерејске службе митр. Игнатија
Циклус богословских предавања „Службе у Цркви“
Васкршња посланица Епископа браничевског, 2024.
Божићна посланица Епископа браничевског, 2023
Часопис „Саборност“ у категорији истакнутих националних часописа: М52
Најновији број часописа „Саборност“ XVII (2023)
Промоција издаваштва на 66. Међународном београдском сајму књига, 2023.
Друга књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)
Прва књига Сабраних дела м. Јована (Зизијуласа)

Презентација је израђена
са благословом Његовог преосвештенства Епископа пожаревачко-браничевског
Г. Игнатија

Пријава на e-mail листу (?)

7.10.2018. | Богословље » Теологија

Протођакон доц. др Златко Матић одржао предавања на Московском државном универзитету „Ломоносов“ и на Белгородском универзитету

У среду, 3. октобра 2018. године, на Социолошком факултету Московског државног универзитета Ломоносов, секретар Одбора за просвету и културу, доцент Православног богословског факултета Београдског универзитета, протођакон др Златко Матић, заједно са вишим научним сарадником Института друштвених наука у Београду, др Мирком Благојевићем, одржао је запажено предавање професорима и докторантима на тему „Виталност религије и СПЦ између носталгије и антиципације (Витальность религии и Сербская Православная Церковь между ностальгией и ожиданием)“.

Предавање је одржано у оквиру заседања Научно-истраживачког семинара, који носи име Јулије Јурјевне Синелине (1972–2013), великог руског социолога религије, која је посебно успешно анализирала савремене религијске процесе, секуларизацију и однос религије и друштва у Русији. Модератор је био др Сергеј В. Трофимов, доцент катедре савремене социологије поменутог универзитета.

Након што је др Благојевић представио социолошку анализу виталности религија у нашем друштву, у свом делу предавања, доц. З. Матић је указао на потребу да се изврши храбра реинтерпретација богословског концепта предања у веку пост-традиционализма, што је могуће једино у процесу смелог заједничког хода Цркве и света стазом радикалног еклисијалног јеванђелског етоса љубави, који се заснива на специфичном приступу предању у контексту memoria futuri.

Наредна два дана, поменуте колеге из Србије предавали су на Белгородском државном научно-истраживачком универзитету (НИУ БелГУ), у оквиру VIII Међународне научне конференције „Социологија религије у постмодерном друштву: православни акценат“.

З. Матић и М. Благојевић одржали су пленарно предавање, на тему „Православље у Србији: стање, ограничења и перспективе“, а сутрадан, 5. октобра 2018, и предавање професорима и докторантима у оквиру секције „Православље у социолошкој и теолошкој перспективи“, на тему „Православна Црква пред духовним изазовима савременог света“.